Prep Samlivskurs for par -
et helgekurs for å bedre samlivet

Kommunikasjonskurs for par

Hvor: Aarholt-tunet Gjestegård, Stokke i Vestfold.
Fra: fredag kl 18.30 til søndag kl 15.30
Tid og pris: se "Påmelding/pris/datoer" i venstremenyen. Kurs med og uten overnatting.
Arrangør: Den landsomfattende organisasjonen "Voksne for barn" i samarbeid med Aarholt-tunet Gjestegård. Kurset er støttet av bufdir, barne, ungdoms og familiedirektoratet.
For hvem:For alle par. Det er deltakere fra hele landet på kursene våre. (Via Torp/S.fj. flyplass eller Gardermoen, eller tog/bil).


Aarholt-tunet Gjestegård har arrangert samlivskurs siden 2001, og har tatt imot over 1500 par på helgekurs. Fordi vi har kurs over hel helg, fra fredag til søndag, får parene bedre tid på innholdet, - og derfor kanskje også bedre utybytte. Kurset har svært erfarne foredragsholdere. Kurset er ikke terapi, har ikke gruppesamlinger, og kurset er livssynsnøytralt. Det handler altså ikke om hva som er "rett", men at paret får kommunisere om egne følelser og behov.
Det er stor variasjon av pedagogiske virkemidler i kurset, og det er derfor lettere å følge. Det er og mye humor.


Samlivskurset PREP vil forsterke og fremheve de gode sidene i samlivet, og grunnene til at dere valgte hverandre. Kurset er ikke bare for de som har samlivsproblemer. Det bekrefter par som, rett etter et kurs, eller en stund etter, sier:
- "Vi gjennoppdaget de gode kvalitetene som har vært i forholdet, og vi vil bygge videre på dem".
- "Vi har kommet tilbake til noe av den gode måten vi kommuniserte på før trykket ble for stort".
- "Nå setter vi mer pris på hverandre".
- "Vi har lært noen grep om å krangle uten å nedvurdere hverandre. Før ble han bare sint og gikk når jeg sa noe, nå stopper han opp, bekrefter det jeg sier og jeg hører at jeg selv ikke var presis nok med det jeg sa. Og da får jeg en mulighet til si det på nytt. Dette har hjulpet oss BEGGE TO til å bli sett, hørt og forstått".

På Aarholt-tunet har vi valgt å holde fullversjonskurs av PREP over en hel helg fra fredag kveld kl. 18.30 til søndag ettermiddag kl. 15.30.
Kursdeltakerne velger om de vil overnatte på stedet eller sove hjemme.
Kurset holdes i Stokke i Vestfold og arrangeres av Organisasjonen "Voksne for Barn" i samarbeid med Aarholt-tunet. Kurset har deltakere fra hele landet, og kursholderne er svært erfarne.
Kurset er videreutviklet av Modum Bads Senter for familie og samliv (tidl. Samlivssenteret).
Kursene støttes av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Også kursene på Aarholt-tunet er subsidiert av BUFdir. Nedenfor finner du mer informasjon om kurset. Det gjør du også på siden som heter "Kursinnhold".

PREP - et kurs for samlivet

De engelske ordene bak forkortelsen er: Prevention and Relationship Enhancement Program. - ”Forebyggende og relasjonsbyggende program som fremhever kvaliteter i forholdet”.

PREP samlivskurs er et kommunikasjonskurs for par i alle aldere som ønsker å jobbe med samlivet eller utvikle det videre. Parene er fra tidlig 20-årsalder og opp i pensjonistalder, samboende eller gifte, - endog separerte, skilte eller i partnerskap. For alle par handler det om kommunikasjon. Evalueringene fra parene viser at de har hatt meget stort utbytte av kurset!

Kurset er intenst. Vi går gjennom mange temaer, de er lette å følge, det er masse humor, utstrakt bruk av lytte-og-se-hjelpemidler som "video", "musikk", "lyrikk" "overheads", "rollespill" og "fortellinger".

Foredragsholderne er personlige i sine innledninger og parene kan deretter trekke ut det som er aktuelt for dem og "summe" de to mellom.

Parene får være anonyme i forsamlingen. Og det er ingen presentasjon eller utlevering av seg selv eller parforholdet. Det er heller ikke gruppearbeid, og dere skal slippe å involvere dere i andre par. Men det er jo koselig å være sosial i pausene med god mat og på lørdagskvelden.

Parene vil få hjelp til å gjøre mer av det som fungerer, og mindre av det som ikke fungerer. Par som tenker å gå i terapi senere vil også kunne ha stort utbytte av kurset. Da vet de noe mer om hvor skoen trykker - hos seg selv og den andre.


Foredragsholderne er Ingfrid Weydahl og Svein Aarholt - gift siden 1985. De har tatt PREP-kurslederutdanning hos Modum Bads Senter for familie og samliv (Samlivssenteret), og har også vært innleid som foredragsholdere på deres kurs. De er svært erfarne kursledere og har holdt 4-6 kurs i året hvert år siden mars 2001.
Det er ca 10-18 par på hvert kurs. De har aldri avlyst et samlivskurs.

Hva med å spandere et samlivskurs på partneren din, eller på voksne barn, eller på foreldrene?

Samlivet bør smøres og vedlikeholdes slik en av og til må med bilen. Når et par har investert mye i et samliv er det viktig, av og til, å sette av en helg til å utvikle forholdet og ta noen nye grep om kommunikasjonen istedet for å tenke at en skal klare alt selv. Særlig hvis det en har gjort over tid, ikke er tilstrekkelig for å få forholdet til å fungere. Da kan det være lurt å få noen input. Par er gjerne ikke så spesielle i sine problemer. Det er mye gjenkjennelse i temaene og rollespillene.
Hvis det står mellom å bruke penger på en ferie eller på et samlivskurs, kan det hende at et samlivskurs først vil gjør neste ferie bedre!


SAMLIVSKURS FOR ANSATTE.

Bedriftsledere ser at ansatte som bruker mye tid og tankekraft på problemer i hjemmet, kan være en sikkerhetsrisiko på arbeidsplassen. Derfor kan det være i en bedrifts egeninteresse å sponse ansatte for å dra på samlivskurs.
Et kurs koster ikke mer enn få dagers fravær fra jobben med sykemelding, pga utkjørthet i hjemmeforholdet.
Et kurs kan ha en stor effekt på den ansatte. Derfor er det bedriftsledere som tilbyr hele, eller deler av, et samlivskurs for sine ansatte, uten å se det som en utgift, men som en investering.


HVEM ER KURSET FOR.

Kurset er for par som har lyst til å jobbe med forholdet sitt, og som har lyst til å lære noe nytt.

Det er en vitamininnsprøytning i samlivet. En investering med tanke på videre utvikling av parforholdet.

Kurset er livssynsnøytralt; - det er de holdninger og verdier dere måtte ha som jobbes med for å bedre forståelsen.

En bør ha kommet over den første forelskelsen, men ellers kan en være kommet både langt og kort i forholdet.

Begge bør VILLE fortsette samlivet for å få maksimalt utbytte av kurset. Dette er et kurs som utvikler parforholdet.

Aarholt-tunet Gjestegård, hvor samlivskursene holdes
Aarholt-tunet Gjestegård
Foredragsholdere på samlivskursene
Ingfrid Weydahl og Svein Aarholt er forelesere på samlivskursene
samlivskursene blir holdt i Stokke, Vestfold
Innkjørselen til Aarholt-tunet
fronten i foredragssalen på samlivskursene
Muren i amfiet
Samlivskurset blir holdt i foredragssalen
Amfiet på låven
bokeknopp
Bøke-knopp i utvikling
natt_over_tunet
Natt over tunet
det_gule_rommet
Det gule rommet i Bryggerhuset
Samlivskurset handler om å bygge et team
Det er dere to som kommuniserer, ikke gruppe eller terapi
stua_i_gamle_fjoset
Stua i det gamle fjøset
lefser
Lefser med spekematfyll
Også på samlivskurs blir man sulten
Bordet er dekket